Teszt: Guide Delphinus TD631 LRF hőkamera kereső

Teszt: Guide Delphinus TD631 LRF hőkamera kereső

A Guide komoly paraméterekkel rendelkező, de mégis hihetetlenül olcsó keresője egy remek választás azoknak, akik szeretnének belépni a nagy felbontású szenzorok és a lézeres távmérők világába, de nem akarják az asszony hitét megingatni férjük józanságában.

Nem szoktam árakat írni a tesztekbe, mert állandóan változnak, de most nem bírom ki. E cikk írásakor 600.000 forint alatt kínálnak egy 640x480px felbontású, 35mK érzékenységű, 35mm-es hőkamerát, OLED kijelzővel, 600m-es lézeres távmérővel és cserélhető 18650-es akkumulátorral. Ez a Guide TD631 LRF. Aki egy ideje követi a hőkamera keresők piacát, az tudhatja, hogy ez nagyjából a lehetetlen kategória. Ennyiért (meg még többért) a kisfelbontású modellek szoktak menni. Amit a Guide TD631 LRF papíron tud, azért pedig jellemzően 800.000 Ft-ot szoktak elkérni, de volt idő pár éve, amikor 1 milliót is ki kellett csengetni hasonló tudásért.

Akkor hol van a kutya elásva? Az a helyzet, hogy olyan istenigazából nincs elásva.

A Guide TD631 egy nagyon jó ár/érték arányú hőkamera kereső. Pont. Azt nem állítom, hogy a 800.000 Ft-os versenytársaival (ld. Infiray Finder V2) pariban lenne. Aki ezt mondja, az bizony kamuzik. Hiába hasonlóak a specifikációik. De például néhány jóval drágább PARD céltechnikát ez a kis Guide lazán körberöhögött, ezeket most nem nevesíteném.

A TD631-nek egészen éles képe van, érzékeny szenzora, nagyon szépen látszanak a táj részletei, és a 640-es felbontás miatt 2x-es digitális nagyításon sem esik szét a kép. Talán egy picit zajosabb a látvány az átlagnál, de ez nem mindig érezhető. A távmérő is kiválóan működik, vadászias lőtávokon maximum akkor jöhet zavarba, ha földön állva, lapos szögben, távoli, kisméretű állatot (róka-sakál) akarunk megmérni. Egy LRF-nek ez a legnehezebb szituáció, és a belépő szintű 6-800m-es távmérőknek nem szokott menni. De magaslesről mérve, vagy nagyobb testű állatokat földről mérve szerintem nem lesz gond.

Gímbikák kb. 320m-re
Őzek 205m-re

A 18650-es akku is meglepően jól bírja szuflával. Mostanában sok készüléket teszteltem ilyen akkuval, és folyamatos küzdelmem volt (főleg éjjellátóknál) az akkutöltöttséggel. Ezzel szemben a TD631-et a tesztidőszak alatt talán ha kétszer kellett töltenem, olyan 2-3 vadászatonként. Szerintem ez a 7-8 órás üzemidő meleg nyári estén valós lehet, télen pedig 5 órára saccolnám. Azt viszont tudni kell, hogy ahogy a legtöbb 18650-es készüléket, úgy ezt sem lehet USB-ről tölteni. Csupán “megtámogatni” tudjuk powerbankról, mivel az akku nem veszi fel a töltést a készülékbe helyezve, csak akkutöltőben.

Akkor térjünk ki arra, hogy miért ilyen olcsó ez a hőkamera. Egyrészt azért, mert a drágább konkurenciával ellentétben kisfelbontású (640x400px) OLED kijelző van benne. Igaz a látható méretét azért tisztességesre felhúzták az okulár nagyítólencséjével, de a látvány nem annyira panorámás, mint mondjuk egy Infiray Finder V2-ben, vagy egy EH35-ben, Zoomban, és persze a kisebb kijelző miatt az alapnagyítás is csak 1.7x-es. Cserébe viszont keveset fogyaszt ugyebár.

Tovább a teljes cikkhez...