Teszt: Guide DN30 LRF éjjellátó binokulár

Teszt: Guide DN30 LRF éjjellátó binokulár

Nagy meglepetés volt számomra, amikor a Guide előrukkolt ezzel a termékkel. Aki nem elég figyelmes, talán észre sem vette, hogy egy ilyen készülék a piacon van, ugyanis magát a házat már egy ideje ismerhetjük a Normae hőkamerák révén.

Szerző: Vadász-blog

Végülis ez is egy Normae modell. A hőkamerákat TN-nek hívják (Thermal Normae), ez az új DN modell pedig egy 4K felbontású digitális éjjellátó (Digital Normae). Kár hogy sem a Guide, sem a forgalmazók nem nagyon erőltetik ezeket a fantázianeveket, pedig sokkal egyszerűbb lenne megjegyezni, mint a TN, TA, TU, DU stb kódneveket, ami gyakran más gyártóknál is azonos (pl. a Guide TA egy előtétcsalád, a PARD TA meg egy keresőcsalád).

A Guide DN30 tehát külsőre és kezelésre ugyanaz, mint a már egyszer jól vizsgázott hőkamera binokulárok. A baloldali tubusban egy – digi éjjellátóknál ritkán tapasztalható – igen nagy fényerejű, 35mm F1.0 optika csücsül (nem F1.2-es mint másnál), ami meg is teszi áldásos hatását, de erről majd később. A jobboldali tubusban pedig a TN hőkamerákhoz hasonlóan a lézeres távmérő modulja kapott helyet, annyi csavarral, hogy míg a TN modelleknél a két optika közül az egyik az LRF emittere, a másik az LRF visszavert fény érzékelője, addig a DN-nél ez a két modul egy üveglap mögé került, az emitter helyére pedig egy 940nm hullámhosszú infravetőt építettek, mely a képalkotást szolgája, nem a távmérést.

A túloldalon természetesen kétszemes, továbbra is irtó kényelmes és természetes betekintés fogad, két darab FullHD kijelzővel, ami csodásan jeleníti meg a 4K szenzor által alkotott képet, szélesvásznú, panorámás formátumban. Lévén, hogy a szenzor felbontása a kijezőének négyszerese, így még 2x digitális nagyításon is penge képet kapunk. Ami néha kell is, mert a DN30 alapnagyítása csak 1.9x-es (12.5° széles látószöggel), 2x digi nagyításon 3.8x-os, és egészen 15.2x-ig tolhatjuk. (Itt találtam is egy bugot, mert a kijelzőben azt mutatja a készülék, hogy 3.8x-osról indul és 30.4x a vége, de ez nem valós). A képminőség olyan jó, hogy még maximális nagyításon sem valamiféle szétesett kép fog zavarni minket, mindinkább a kézremegésünk.

A két okulár szemtávolsága egyszerű tologatással állítható, a szemlencsék dioptriája pedig külön-külön szabályozható. A két okulár közé közelítésérzékelőt épített be a Guide, így az altatott keresőt a szemünkhöz emelve automatikusan bekapcsol a kijelző. Sajnos fordítva nem tudja élből ugyanezt, de az automatikus altatást (auto stand-by) beállíthatjuk minimum intervallumra, és akkor 5 perc tétlenség után a távcső elalszik, szemre emeléssel visszakapcsol. Ez újdonság a Normae családban, a TN hőkamerák ilyet nem tudnak. 

Tovább a teljes cikkhez...